Hoe maak je een A5 boekje?

Er zijn wel eens gelegenheden waarbij je een boekje wilt samenstellen. Bijvoorbeeld een clubblaadje, buurtkrantje of een misboekje bij een huwelijk.

Op A4-tjes, keurig verdeeld in een linker- en een rechterpagina, met ook de achterkant bedrukt. De A4-tjes worden zorgvuldig op elkaar gelegd en het stapeltje wordt gevouwen. Een nietje door het midden en ziedaar, een keurig boekje op A5-formaat is gemaakt.

Maar welke pagina's moeten er op het A4-tje nu naast elkaar staan?

Waarom begint de eerste pagina rechts en staat er op het linker paginadeel juist de achterkant van je boekje? En hoe moet het met de volgende pagina's? Hoe bereken je dat allemaal?

Wij bedachten er iets op. Je geeft in dit handige formulier op uit hoeveel bladzijden je document bestaat. (Denk eraan, altijd een getal dat deelbaar is door 4!) Dit formulier rekent voor je uit welke bladzijden bij elkaar horen en welke bladzijden er op de achterkant van ieder A4-tje moeten komen.


Geef nu eerst het totaal aantal bladzijden van je boekje op. Druk daarna op 'Bereken'. Er verschijnt dan precies op welk vel en aan welke kant elke tekstpagina geplaatst moet worden. Succes!

Aantal bladzijden: